Gevel schilderen / gevelverf

gevel schilderenNa jaren van verval en steeds te moeten kijken op diezelfde saaie gevel, wil je je buitenmuur schilderen. De gevel schilderen is een eenvoudige klus, maar je kan er wel even aan bezig zijn vooraleer je klaar bent met het schilderen van je volledige gevel. Eens je klaar bent met verven, ben je wel zeker dat je buitenmuren er weer jaren als nieuw zal uitzien.

Je kan je gevel makkelijk zelf schilderen, maar hou met een aantal zaken rekening. Je zal ongetwijfeld een stelling nodig hebben om ook in de hoogte makkelijk te kunnen werken. Heb je geen stelling, dan kan je een stelling huren, of je kan ervoor kiezen om met een ladder te werken, dit is misschien wel de goedkoopste oplossing, maar niet de makkelijkste.

Hou er ook rekeing mee dat je gevel niet te vochtig mag staan wanneer je wil starten met het verven van je gevel. Er wordt aangeraden om enkel te verven wanneer de vochtigheid van de buitenmuur minder dan 5% is, hou je geen rekening met deze richtlijn, dan kan het zijn dat de verf kort na de werken al zal beginnen afschilferen. Wil je zelf de vochtigheid bepalen, dan ga je een vochtmeter nodig hebben.

Voor je start kan je best je gevel herstellen door barsten en voegen te dichten. Is je gevel echt vuil, dan moet je je gevel reinigen voor je begint met schilderen. Je kan pas verven wanneer je gevel echt proper is, de makkelijkste manier is met een hogedrukreiniger.

Als gevelverf zijn er twee mogelijkheiden, verf op basis van water en synthetische verf, welke soort je kiest maakt niet zoveel uit, maar zorg er wel zeker voor dat het ademende en waterdichte gevelverf is, deze geeft je muur een extra beschermende laag.