Bepleistering van gevels

gevel bepleisteringEen vaak voorkomend alternatief voor een gevel uit steen is het bepleisteren van een gevel.  Alvorens dit alternatief te overwegen, is het zinvol om hier één en ander over te weten.

Soorten bepleistering van gevels

Er zijn twee soorten bepleistering voor gevels.  De soorten worden onderverdeeld volgens het bindmiddel waaruit de sierpleister is gemaakt.  Dit kan een mineraalgebonden sierpleister zijn ofwel een synthetische.

De mineraalgebonden sierpleister is opgebouwd uit een bindmiddel van cement en/of kalk samen met zand, vulstoffen, natuurlijke kleurpigmenten en water.  Deze bepleistering van gevels biedt het voordeel dat het vooral milieuvriendelijk is.  Door de natuurlijke producten waarmee de pleister gemaakt wordt, heeft deze een natuurlijk effect.  Deze sierpleister is waterkerend en laat damp door.  Mineraalgebonden bepleistering van de gevel wordt aangebracht met een spuitmachine.  De dikte van de laag is tussen 12 en 15 mm.  Onder de pleister wordt een wapeningsnet aangebracht.  Na het uitharden wordt de sierpleister met een krasbord voorzien van de gewenste structuur.  Hierdoor spreekt men ook bij deze bepleistering van de gevel over Franse krabpleister.  Onderaan moet men een gevelplint voorzien.  In groene omgevingen is deze vorm van bepleisteren niet zo aan te raden omdat algen en mossen zich in de structuur kunnen vastzetten.  Gelukkig bestaan er wel producten om deze gevels te reinigen of zelfs preventief te behandelen.

De synthetische sierpleister wordt in dunnere lagen aangebracht.  Omwille van hun elasticiteit zijn zij minder gevoelig voor scheuren en ook beter bestand tegen vervuiling.  In onze contreien gebruikt men meestal gewerkt met pleister op basis van siliconenhars.  Men brengt eerst een onderlaag aan van kalk of cementpleister waar een wapeningsnet in zit.  Als deze onderlaag is uitgedroogd dan brengt men een hechtlaag in kleur aan met een verfrol.  Ten slotte wordt dan de sierpleister aangebracht in de kleur en de structuur die men wenst.  Deze pleister is volledig waterafstotend waardoor geen gevelplint noodzakelijk is.  Toch wordt deze vooral uit esthetisch hoogpunt meestal aangebracht.

Enkele belangrijke zaken bij het bepleisteren van een gevel

Als men een gevel wil laten bepleisteren dan moet men op een aantal belangrijke zaken letten:

  • steken de raamdorpels voldoende over ?
  • is er iets voorzien zodat de raamdorpels geen afwatering hebben aan de zijkanten ?
  • is de topgevel voorzien van een lijst die voor voldoende oversteek zorgt ?

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan zal men een gevel krijgen die er lang mooi zal uitzien en waar weinig of geen onderhoud aan nodig is.  Regelmatig reinigen verlengt de levensduur van een mooie bepleistering uiteraard.

Isolerende gevelbekleding: esthetisch en functioneel

Waarom kiezen voor gevelbekleding ?

isolerende gevelbekledingEr zijn verschillende redenen waarom je kiest voor de bekleding van de gevel. Qua esthetiek probeert men aan de hand van de gevelbekleding de gevel te verbergen die beschadigd is of er niet fraai meer uitziet. Maar er kan ook nog een meer functionele reden zijn om te kiezen voor een gevelbekleding. In dat geval kiest men voor een isolerende gevelbekleding die, de naam zegt het zelf, er voor moet zorgen dat het huis beter geïsoleerd is. Isolerende gevelbekleding biedt als bijkomend voordeel dat er binnen in het huis geen ruimte verdwijnt omwille van het isoleren; aangezien alles langs de buitenzijde van het huis gebeurt.

Isolerende gevelbekleding: een ruime keuze

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden als men kiest voor isolerende gevelbekleding. De meest gekende vormen zijn:

  • De combinatie van gevelplanken met houtvezelplaten is een ideale isolerende gevelbekleding. Deze planken zijn in veel verschillende soorten te bekomen en bestand tegen alle weersomstandigheden.
  • Men kan ook isolatieplaten met bepleistering combineren. Ook hier heeft men een enorme keuze aan kleuren.
  • Houten leien kunnen eveneens als isolerende gevelbekleding gebruikt worden.
  • Een vrij recente manier van isolerende gevelbekleding is de groenbekleding. Hierbij wordt een metalen structuur aan de gevel bevestigd die een houvast moet bieden aan aangepaste klimplanten. Naast prima isoleren, heeft men in deze vorm ook nog een mooi decoratief resultaat.

Daarnaast bestaan nog veel vormen van isolerende gevelbekleding. In samenspraak met uw aannemer of architect vindt u vast en zeker de bekleding die het meest aan uw verwachtingen beantwoordt.

Isolerende gevelbekleding: wat gaat dat kosten ?

Algemeen kan men stellen dat het overgrote deel van de huiseigenaren de kosten van een isolerende gevelbekleding overschatten. Door de isolerende gevelbekleding heeft men uiteraard een forse daling in de verwarmingsonkosten; wat het kostenplaatje al helemaal aantrekkelijk maakt. Toch moet men met enkele tips rekening houden als men denkt aan isolerende gevelbekleding. Als u niet zeker bent of uw woning gevelisolatie heeft, dan kan u bij een isolatiebedrijf een inspectie laten uitvoeren. U kan er van op aan dat, als uw woning dateert van voor 1990, de kans groot is dat deze niet is geïsoleerd. Laat isolatie door vakmensen uitvoeren die kunnen nagaan of het grondig isoleren van uw woning er niet kan toe leiden dat er vochtproblemen kunnen ontstaan.

Natuursteen gevelbekleding

natuursteen gevelbekledingKiezen voor natuursteen als gevelbekleding is kiezen voor klasse. Naast gebruik voor wanden is het ook perfect geschikt als bekleding voor uw buitenmuur.

Natuurgesteenten worden verwerkt tot gevelplaten of natuursteen tegels. Deze worden verlijmd of indien het om grote platen gaat worden de gevelpanelen met ankers aan de draagconstructie bevestigd. De voegen zijn meestal open voegen, dit zorgt ervoor dat er nog voldoende ventilatie in de spouw blijft bestaan.

Soorten natuursteen gevelbekleding

Er zijn een aantal soorten natuursteen waaruit je kan kiezen. Kalksteen, graniet, leisteen, marmer, kwartsiet, gabbro, gneis, …deze hebben elk hun eigen kleuren en structuur. Geen enkele steen is hetzelfde, dit zorgt voor unieke patronen in de gevelplaten.

Als je voor een bepaalde soort kiest, moet je er wel goed op letten dat je kiest voor een vorstbestendig steensoort. Meestal wordt er in ons land gekozen voor graniet of granietachtige gesteenten. Graniet is een duurzaam en sterk gesteente, waardoor je gevel jaren in goede staat blijft. Kalkhoudende gesteenten hebben vaak na enkele jaren al een verkleuring en vermindering van glans.

Naast de verschillende soorten natuursteen kan je ook nog kiezen voor een andere afwerking van het oppervlak zoals bijv gezoet, gepolijst, geschuurd, gestraald, gefrijnd, gebouchardeerd of gevlamd.  Deze afwerking is niet geschikt voor elke steen of kan enkel voor binnen toepassingen gebruikt worden.

Natuursteen is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt. Het staat garant voor een gevel die jarenlang mooi zal blijven. Veel hangt wel af van de ruwheid van het gesteente, een ruw oppervlak zal sneller vuil worden en iets vaker moeten gekuist worden dan gladde natuurstenen.

Houten gevelbekleding

houten gevelbekledingUw gevel bekleden met houtenpanelen is een moderne manier om het esthetische gevoel wat omhoog te krikken. Houten gevelbekleding hoeft niet doorgetrokken te worden over de volledige gevel, maar kan het best gebruikt worden in combinatie met andere materialen, zoals bijv een stenen gevel.

Soorten gevel hout

Er zijn een aantal soorten hout die kunnen gebruikt worden voor de gevel, western red cedar, Afrikaanse padoek, jatoba, … worden vaak gebruikt. Dit zijn houtsoorten die duurzaam zijn en dus garant staan dat uw gevel lang zijn mooie uistraling zal behouden. Er kan ook hout gebruikt worden dat minder duurzaam is, deze worden dan wel eerst speciaal behandeld voor buitengebruik.

Voordelen van houten gevelbekleding.

Hout is een milieuvriendelijk materiaal, het is makkelijk bewerkbaar en geeft je woning een authentieke natuurlijke uitstraling. De prijs van hout is redelijk laag, dit maakt het dan ook uitstekend geschikt indien je op zoek bent naar een goedkope gevelbekleding. Het hout zelf kan na een tijd wel vergrijzen, hou je niet zo van deze grijze kleur, dan kan je het hout laten behandelen, hierdoor zal het niet langer vergrijzen, dit maakt het wel iets minder milieuvriendelijk, maar eens het hout behandeld is, kan je het ook verven.

Aluminium gevelbekleding

aluminium gevelbekledingGevelbekleding in aluminium zag je vroeger voor bij grote bedrijfsgebouwen, maar tegenwoordig komt dit materiaal ook meer en meer terug bij woningen. Kiezen voor een gevel in aluminium is dan ook een keuze dit uw huis zal sieren en een eigentijdse uitstraling zal geven. Aluminium hoeft trouwens niet altijd zijn specifieke kleur te behouden, via de gevelpanelen kunnen in alle RAL-kleuren gepoederlakt worden, zodanig dat ze naadloos aansluiten bij de kleuren van uw gevel. De gevelplaten kunnen ook geanodiseerd worden, dit geeft een specifieke kleur en glans aan het aluminium.

Voordelen aluminium gevelbekleding

In de bouw zie je meer en meer aluminium als gevelbekleding terugkeren. Dit komt omdat het materiaal een aantal voordelen heeft. Aluminium is een licht materiaal maar toch zeer stevig materiaal. Het is daarnaast onderhoudsvriendelijk waardoor een gevel met aluminium een interessante keuze is. De gevelplaten zijn goed bestand tegen water, ze kunnen niet roesten en bovendien zijn ze meestal voorzien van een beschermende laag die extra weerstand biedt tegen zure regen.

Eén van de grootste voordelen van aluminium is dat de gevelpanelen zeer makkelijk kunnen vervormd worden, daardoor kunnen er speciale vormen en constructies gemaakt worden om uw gevel te sieren.

Kunststof gevelbekleding

kunststof gevelbekledingDe gevel van uw woning moet er perfect uit zien, want het is dan ook de eerste indruk die uw woning aan de buitenwereld geeft. Kiezen voor een gevelbekleding in kunststof is een goeie manier om uw woning meer uitstraling te geven en ervoor te zorgen dat uw huis er echt uitspringt.

Voordelen kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is onderhoudsvriendelijk, de materialen die gebruikt worden voorkomen hechting van mos en vuiligheid, mocht de gevel na een tijd toch vuil worden dan is deze makkelijk terug te reinigen. Een ander voordeel van dit type bekleding is dat men met kunststof andere materialen kan imiteren, zo bestaan er producten die lijken op houten gevelbekleding, u heeft dan precies een houten gevel, maar eigenlijk is het materiaal uit kunststof gemaakt. Dit heeft als voordeel dat de gevel veel duurzamer is. Wil je ecologisch bouwen dan kan een kunststof gevelbekleding misschien wel een keuze zijn die je moet overwegen, sommige gevelplaten zijn namelijk gemaakt van gerecycleerde kunststof. Ook de gevelverf kan je in de kast laten, de kunststof gevelpanelen bestaan in zoveel kleuren en soorten dat je deze direct in de juiste kleur kunt kopen, hierdoor kan je accenten leggen op bepaalde delen van je gevel.

Prijs gevelbekleding in kunststof

De prijs van kunststof gevelbeplating is zeker betaalbaar genoeg vanaf €5/m² heb je al producten op de markt. Je kan voor een juiste prijs schatting best een prijsofferte vragen bij een vakman bij jouw in de buurt.